Hver fjerde dansker: Danmarks rige dage er talte
25 procent af danskerne mener ikke, at Danmark vil være blandt verdens rigeste lande om ti år.
Er vi ved at tabe vores formue?
Det går godt i Danmark. Den danske økonomi klarer sig strålende. Danmarks Statistik har opjusteret væksten for sidste år, som nu viser sig at have været på 1,7 % og ikke 1,3 % som det tidligere har været oplyst.
Men selvom tallene ser fornuftige ud netop nu, så det ikke sikkert, at Danmarks økonomiske fremtid ser så lys ud. I hvert fald ikke hvis man spørger dem det hele drejer sig om: Danskerne.
Danmarks position som en af verdens rigeste lande er i fare. Det viser en ny Epinion-undersøgelse udført på vegne af Dansk Industri.
Undersøgelsen af 1.019 danskere viste, at 25 procent af respondenterne ikke troede, at Danmark stadig ville være en af de rigeste nationer i verden om ti år. Omkring 62 procent sagde, at de troede, at Danmark ville beholde sin formue, mens 13 procent sagde, at de ikke vidste det.
Professor: Reformer skal være vores redning
De danske politikere har i tidens løb ikke været bange for at tage tyren ved hornene når det gælder økonomiske udfordringer. Det har resulteret i et utal af reformer i den danske økonomi. Og selvom forandring kan være svært, så har både den danske befolkning og de danske politikere været villige til at stå reformerne igennem.
De seneste år har reformvilligheden dog ændret sig, og der er flere reformer som er blevet afsluttet. Og det kan potentielt blive et problem.
"Hvis jeg skulle pege på en ting, der har været nøglen til Danmarks rigdom, er det politiske beslutninger og politisk reformkraft, så det er bekymrende om, når politiske partier og den offentlige debat lægger op til at afslutte reformer," siger Ove Kaj Pedersen, som er professor på Copenhagen Business School og politolog.
Der er altså tale om, at reformer kan være en redning, som kan fastholde Danmarks økonomiske position i fremtiden.
"Viljen og evnen til at se om på den anden side af reformer er afgørende for, at Danmark fortsat kan forblive et af verdens rigeste lande”, siger Ove Kaj Pedersen.
Invester i teknologi
Ifølge de seneste tal fra OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) har Danmark i øjeblikket den niende højeste indkomst per indbygger og et bruttonationalprodukt (BNP) per indbygger på ca. 310.000 danske kroner.
Professor ved Copenhagen Business School Ove Kaj Pedersen mener, at Danmarks evne til at bevare denne stærke position afhænger af massive investeringer i teknologi og en fortsat samfundsreform.
"I de seneste årtier har vi investeret massivt i uddannelse og sundhed, men nu handler det også om at investere i nye maskiner og teknologi," siger Ove Kaj Pedersen.
"Og her er det kritisk, at den offentlige og den private sektor samarbejder, hvis Danmark ønsker at opretholde sin evne til at konkurrere."
En anden ekspert, professor Paul Sharp ved Syddansk Universitet, forklarer, at Danmarks fremtidige økonomiske position kan koges ned til to ting: at være åben for verden og have evnen til at sprede ideer og teknologi til gavn for Danmark.