Danske Bank i hård modvind

Hvidvaskning, hvidvaskning og atter hvidvaskning. Danske Bank anklaget igen.

Danske_Bank_logo.png

Den er gal på kontoret i Estland

Danske Banks afdeling i Estland spiller igen hovedrollen i en kontroversiel sag.

Det har været hårde tider for Danske Bank de seneste måneder. Danske Bank er blevet anklaget for hvidvaskning af penge på sit estiske kontor. Det problem virker ikke til at ville gå væk.

Det er blevet kendt, at det aserbajdsjanske Azeri-regime og en russisk våbenforhandler har brugt Danske Bank som bindeled til at hvidvaske deres penge. Der er tale om, at en række personer har udnyttet de protokoller, der har eksisteret på Danske Banks estiske kontor.

Ifølge Berlingske blev der foretaget transaktioner for over 60 millioner kroner i en periode, hvor Azeri-regimet købte militært udstyr, der er milliarder værd, fra den statsejede russiske våbenhandler Rosoboronexport.

Det som er sket er, at den russiske våbenhandler har sendt penge tilbage til Azeri-regimet gennem et britisk skuffeselskab. Det er ulovlig praksis, og det er strafbart.

Officielt handlede det britiske skuffeselskab med marmor og jernmalm i Tyrkiet og havde ingen kunder i Rusland, men alligevel foretog selskabet transaktioner, hvor den russiske våbenforhandler, betalte Azeri-regimet for at købe sine våben. Og det er det som vakte mistænkelighed.

 

Nu banker franskmændene på døren

Som om det ikke var nok, er franskmændene nu blevet involveret.

Den franske domstol, Tribunal de Grande Instance de Paris, har anklaget Danske Bank for hvidvaskning af penge i bankens estiske operationer i en periode fra 2008-2011.

Nu har den franske domstol således taget detektivbriller på og vil kigge efter i Danske Banks fortid.

"Undersøgelsen vedrører tidligere forhold hos Danske Bank Estland. Undersøgelsen omfatter transaktioner på omkring 15 millioner euro, som blev overført til Frankrig af tidligere kunder i Danske Bank Estland mellem 2008 og 2011 ", udtaler Flemming Pristed som er rådgiver i Danske Bank.

Men om de 15 millioner euro, som skal undersøges, har med hvidvaskning at gøre, det ved Danske Bank endnu ikke.

"Kunderne var en del af porteføljen af ​​udenlandske kunder i Danske Bank Estland - en portefølje, vi siden har lukket ned. I øjeblikket kan vi ikke sige, om tallet stammer fra ulovlige aktiviteter”, siger Flemming Pristed.

 

Rester fra en fortid

Ifølge Flemming Pristed er der altså tale om tidligere aktiviteter. Anklagerne er altså en konsekvens af en fortid, hvor man ganske enkelt ikke havde ordentligt styr på sine filialer. Danske Bank har allerede indrømmet, at man ikke havde kontrol over hvidvaskningsprotokollen i filialen i Estland, hvor transaktionerne fandt sted.

I Danske Bank er der således usikkerhed om, hvorvidt man har hvidvasket penge. Danske Bank skrev i en pressemeddelelse, at der er blevet ryddet op på det estiske kontor siden 2014.  Om det passer vil tiden nok vise. Der er ingen tvivl om, at den danske kæmpebank har tiltrukket sig uheldig opmærksomhed.

Og når anklagerne og undersøgelserne af perioden 2008 til 2011 er færdige, er det ikke sikkert, at Danske Bank kan forvente arbejdsro. Nu er lommelygterne tændte og flere vil nu se efter, hvor ren en virksomhed Danske Bank virkelig er. Så om der er blevet ryddet op på det estiske kontor efter 2014, vil sandsynligvis også blive undersøgt. 

Kategorier